Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Барселона

Самолетни билети до Барселона

Коя легендата ви харесва повече? Че Барселона е основана от митичния Херкулес, или че тук е изградил военна база картагенския генерал Хамилкар Барка, баща на известния Ханибал. Факт е, че днес Барселона, със своите 1,5 милиона жители, е вторият по големина град в Испания и столицата на Каталуния. Той е разположен на испанското югоизточното крайбрежие на Средиземно море. Барселона е популярна туристическа дестинация, поради удобното разположение на морския бряг, приятния климат със средни летни температури от 28°C и мека зима, а не на последно място, с близостта си до френската граница. Връзката със света, но и с други испански градове, осигурява летище Barcelona International Airport, едно от най-големите в страната. То има три терминала и се намира на около половин час от центъра на града, с който е свързан чрез автобусни и жп линии. Нискотарифните авиокомпании използват предимно другото летище Girona-Costa Brava Airport, който се намира на около 90 км от Барселона. Пътуването до центъра отнема около 70 минути и се осигурява от автобусна фирма.

Барселона обаче не се посещава само заради морето. Самият град е фантастичен, с известните сгради на гения на органична архитектура Гауди, с пъстрите се квартали, но и с местните хора, които не обичат туристи и с надписи по стените ги канят да се завърнат у дома си. Но това не е причина, поради която трябва да се откажете да посетете града.

Пазаруване в Барселона

Може би благодарение на маврите, които повече от хиляда години са окупирали Испания, голяма традиция тук имат пазарите. Най-често те предлагат евтини плодове, зеленчуци и риба. В центъра на града можете да купите сувенири, дрехи и електроника. Ако просто искате да се насладите на атмосферата, дори и да не пазарувате, разходете се по пазара Mercat Boqueria na La Rambla, свой чар има и историческия пазар Mercat Boqueria.

Друга възможност за супер евтини покупки са азиатските магазини, които в Барселона са безброй. Там се предлагат всякакви стоки – облекло, електроника, забавни играчки, които не са маркови, но пък се предлагат на минимална цена.

Центърът на Барселона е окупиран предимно от магазини за сувенири, без някакъв сувенир на ФК Барселона едва ли можете да си тръгнете от Барселона. Освен него, задължително би трябвало да прибавите в куфара си и нещо с мотиви от архитектурата на Гауди. Модното облекло е евтино и ако имате късмет при сезонните разпродажби, за разумна цена можете да подновите изцяло гардероба си.

Парковете и плажовете на Барселона

В най-големия Средиземноморски град ще намерите повече от седемдесет паркове, както класически и исторически, така и тематични, като ботаническата градина. Общата им площ заема 10% от територията на града.

Плажовете на Барселона фигурират в списъка на десетте най-добри градските плажове според списание National Geographic. Общата дължина на всички седем плажа достига 4,5 километра. Местните плажове са изкуствени, техният фин пясък трябва да бъде обновяван всяка година, тъй като голяма част от него е отнасян от морето при зимните бури. По плажовете има много барове и заведения с вкусна храна и напитки, би било грях да не опитате някои от специалитети от риба или морски дарове. Неудобство е тяхната пренаселеност, а особено в центъра на града и сравнително замърсеното море, но като се отдалечавате от града, водата става по-чиста и плажът по-малко населен. Можете да използвате и влак, който да ви закара до Коста Брава, за да отпочинете на плажовете там.

Кратка история на Барселона

Първите обитатели на района, където днес се намира каталунска столица са финикийците, но първото документирано споменаване датира от трети век преди новата ера, когато според легендата, която споменахме в увода, тук се установява Хамилкар Барка, изградил крепостта Баркино, от името на която произхожда днешното име на града. След това тук се редували римляни, вестготи и маври. През осми век идват Франките, превърнали Барселона в столица на Испанската марка, която по-късно обединява и други каталонски графства. В началото на 12-ти век започва бърз икономически растеж, благодарение на военна експанзия и политически изгодни бракове. Каталуня се утвърждава през вековете като важна част от Европа. Периодът на упадък започва в средата на 15-ти век, когато Изабела Кастилска се омъжва за Фердинанд Арагонски с цел създаването на единна испанска държава. Това означавало изместване на Каталуня на втори план. Едва през 19-ти век се стига до индустриален бум на региона, благодарение на който Барселона става най-важен индустриален център в Испания, което води до строителството на нови жилищни зони и културно възраждане.

Tagy: самолетни билети барселона, samoletni bileti barcelona, евтини самолетни билети до барселона, полети до барселонаSvatební agentura , Svatba v zahraničí