Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Берлин

Самолетни билети до Берлин

Символ на Студената война, град разделен от стена, деляща приятели, семейства и любими, това е миналото на Берлин. Днес това е една мултикултурна метрополия, отличаваща се с изключителна толерантност и разнообразие на народности, в която модерната архитектура се редува с историческа и реплики на сгради, които заместват първоначалните унищожени от бомбардировките по време на войната. Берлин е обаче и нещо много повече.

Това че Берлин е столица на Федерална република Германия е известно на всеки ученик, но не всеки ще знае, че градът представлява отделна федерална провинция, заобиколена от федералната провинция Бранденбург. С близо 3,4 милиона население Берлин е сред най-големите европейски градове и вторият по големина град в Европейския съюз. Той е разположен в североизточната част на Германия на около 70 км от границата с Полша. През него тече река Шпрее и на територията му се намират няколко езера и многобройните паркове и гори. Зелените площи заемат 18% от общата площ на града.

Кратка история на Берлин

Първите сведения за Берлин датират от 1244 г., като двеста години по-късно той вече е град на бранденбургските маркграфове и курфюрсти, а от края на 19-ти век столица на новосъздадената Германската империя. През цялото си съществуване Берлин се отличава със своята толерантност, затова тук намират нов дом много преследвани, като например френски хугеноти или чешки протестанти, дошли след 1730 година. През 20-ти век Берлин се превръща в голям европейски център с богат политически, научен и особено културен живот. Златният век и толерантността приключват с идването на Хитлер на власт.

След края на Втората световна война градът е разделен между четирите велики сили победителки. През 1948 г. започва единадесет месеца дълга блокада на Берлин, при който Съветският съюз затваря всички сухопътни пътища към Западен Берлин. Снабдяването на населението с жизнено необходими продукти, включващи храна, но и гориво и въглища, се осъществявало чрез т. нар. „въздушен мост“. По време на блокадата са транспортирани 2,2 милиона тона продукти. Фактическото разделяне на града е довършено на 13 август 1961 г., когато само за една нощ е построена известната Берлинска стена и всеки опит за преминаване към западната част е наказван със стрелба. Дългата 165 километра стена е разрушена след падането на комунизма през 1989 г. и днес нейното трудното за вярване съществуване, припомнят само няколко останки и търговците продаващите парчета от зидарията ѝ, които обаче често не са автентични.

Транспорт в Берлин

Ако искате наистина да опознаете Берлин, нямате друг избор, освен да използвате обществения транспорт. Трябва да признаем, че широката мрежа на обществения транспорт се отличава с характерната за немците точност и надеждност. Включва метро (U-bahn), влакове (S-bahn), автобуси, метро-трамваи, метро-буси, трамваи и воден транспорт. Препоръчваме никога да не пътувате на черно, тъй като контролите са много чести, а глобите много високи – до 50 € платими на място. Ако останете в града няколко дни, снабдете се с някоя от различните видове карти за няколко дни.

Жители на Берлин

Както вече беше посочихме, Берлин по традиция е един многонационален град. Според статистически данни от 2006 г., над 14% от жителите тук са от не-германски произход, дошли от 183 страни на света. Най-многобройното етническо малцинство е турското, неговите представители често живеят тук в продължение на три-четири поколения. Други по-големи малцинства са тези на поляци, сърби и черногорци.

Специфични особености на Берлин, поне от наша гледна точка, са високата толерантност към различните алтернативни начини на живот и подкрепата на независимото изкуство. В центъра на града, недалеч от площад Александерплац, можете да срещнете много скаути. Не очаквайте мръсни бърлоги, обитавана от бездомни. Берлинските скаути са организирани в културни центрове за алтернативни форми на изкуството. Към най-известните принадлежи Tacheles, бивш магазин и нацистки затвор, спасен от разрушаване от хора на изкуството. Сградата служи като галерия, по стените можете да видите примери на стрийт арт, а на двора са изложени скулптори, на които можете да се насладите от стилните барчета.

Tagy: евтини самолетни билети до берлин, самолетни билети берлин, полети до берлин, samoletni bileti berlinSvatební agentura , Svatba v zahraničí