Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Будапеща

Самолетни билети до Будапеща

Будапеща

Будапеща е град с дълга и бурна история, изпълнен с монументални исторически паметници, доминиран от хълма със замък. Центърът на Будапеща е изпълнен с широки булеварди, от които най-известен е носещият името на първия министър-председател на Унгария – граф Андраши Юлиус, по когото изгаряла от любов императрица Сиси. Може би това е измислена история, защото никога не е била потвърдена с доказателства, но е една от любимите на унгарските екскурзоводи. На Зеления булевард с нередени по протежението му дървета се намира и любимата на красивата императрица Унгарска държавна опера.

Столицата Унгария Будапеща освен икономически и културен център на страната, е един от най-големите СПА центрове в света. Той се простира от двете страни на река Дунав и е основан през 1873 г. чрез сливане на три града – Буда, Стара Буда и Пеща. В него живеят 1,7 милиона жители, а в предградията му още 2,45 милиона. Река Дунав пресича града от север на юг, образувайки няколко острова, като върху най-значителният от тях, Маргарет, се простира голяма част от южна Будапеща

Разположение и климат Релефът на всеки от двата бряга е съвсем различен. Левият бряг, където е бил старият град Пеща, представлява една безкрайна равнина, докато на десния бряг се издигат хълмове, достигащи 527 метра надморска височина. В този район има няколко достъпни за туристи пещери. Климатът на Будапеща е континентален централноевро­пейски, характеризиращ се с редуването на четири сезона. Зимата ще Ви посрещне с температури около нулата, снегът в периода от декември до февруари не е нещо необичайно, но в повечето случаи става дума по-скоро за слабо прехвърчане, отколкото за бедствен снеговалеж. С обляни от слънце улици още от началото на месец май, Будапеща запазва репутацията си на топъл град. Особено през последните няколко години температурата често прехвърля тридесет градуса.

История на Будапеща Следите от първото селище показват, че през 1-ви век преди новата ера в подножието на хълма Гелерт се заселват келтите. Около 89 година римляните създават на левия бряг на реката селището Aquincum, а на десния Contra Aquincum. Там бил разположен гарнизон за охрана на преминаването на река Дунав. Значението на селищата се доказва от факта, че в тях са живеели 20 хиляди жители. С разпадането на Римската империя и миграцията на народите настъпва обезлюдяване на селищата. Хаосът приключва в 10-ти век, когато на десния бряг се заселва номадското племе маджари и основава Буда. Доказателствата за възникването на Пеща на левия бряг датират от 1148 г. Обещаващото развитие на града се прекъсва от инвазията монголите през 1242 г., които опустошават цяла Централна Европа. Едва унгарският крал Бела IV успява да ги спре, като изгражда отбранителни укрепления, едно от които е и Замъкът на хълма, седалище на унгарските крале до 16-ти век.

Значението на Буда от 12-ти до 16-ти век се доказва и от факта, че тук е било седалището на унгарските и чешки крале Владислав и Лудвиг от династията Ягелони. Преди тях през 1395 г. Сигизмунд Люксембургски основава първия университет в града. Разцветът на града е прекъснат от турската експанзия през 1514 г., която за един век и половина прави от Буда провинциален град. Може би единственият принос на този период е развитието на минералните бани с приемането на турските бани. Османският период днес се напомня от мавзолеят на дервиша Гюл Баба, който до днес е място за поклонение на мюсюлмани.

След тежка шестседмичния обсада през 1686 г. Буда е превзет от Хабсбургската войска и по-голямата част от Унгария е освободена от турската окупация. Това дава стимул за растеж и просперитет на града – в края на 18-ти век населението на трите града Буда, Пеща и Стара Буда е наброявало 40 хил. жители. В края на 19 век обединена Будапеща започва да си съперничи с Виена за титлата на европейска столица. Изграждали се булеварди, строили се значими сгради, израствали паркове и образцови квартали. Освен за унгарците, градът се превръща в дом за голям брой германци, евреи и словаци. Процъфтява индустрията, изграждат се фабрики, развива се градския транспорт. Втората световна война нанася огромни щети, преди нейния край немците взривяват всички мостове, а на десния бряг на реката половин година яростно се съпротивляват на Червената армия. Например кварталът на Замъка на Буда е почти сринат до основи от артилерийски огън, но въпреки разрушенията Будапеща успява да се възстанови.

Tagy: пътуване, полети до будапеща, samoletni bileti будапеща, екскурзия будапеща, будапеща забележителности, евтини самолетни билети до будапеща, самолетни билети будапещаSvatební agentura , Svatba v zahraničí