Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Будапеща >> Будапеща забележителности

Будапеща забележителности

Забеле6ителности на Будапеща

Унгарският парламент (Országház) – монументалната нео-готическа сграда е построена в чест на основаването на двойната монархия Австро-Унгария, строителството е продължило от 1885 до 1904 г. Сградата разполага с общо 691 стаи, висока е 96 м., а върхът ѝ е най-високата точка на Пеща. Тук заседава Народното събрание и е седалището на унгарския президент и правителството, но това не е пречка да се организират екскурзии от туристи за разглеждане на интериора.

Кралският дворец – кралският дворец в Буда се издига на върха на хълма Вархеги и в момента там се помещава унгарската Национална галерия.

Хълмът Гелерт – доминира на десния бряг, тук ще намерите Статуята на свободата и цитаделата и статуята на св. Гелерт.

Рибарската кула – построена като крепост, която никога не е била използвана, така че винаги е служила като тераса за наблюдение над града

Мост Сечени (Széchenyi Lánchíd) – първия построен в Будапеща мост над река Дунав, за да свърже двата исторически града Буда и Пеща. Той е един от символите на града. Намира се в близост до Парламента.

Базиликата Свети Стефан (Szent István Bazilika) – най-важната църковна сграда в Унгария и третата най-висока сграда в Унгария. Тя е построена в чест на първият християнски унгарски крал Стефан.

Площадът на героите (Hősök tere) – един от главните площади на Будапеща се намира в края на булевард Андраши. Тук се намират Музеят за изящни изкуства и Дворецът на изкуствата, в средата му се извисява 36 метра висока колона със статуя на Архангел Михаил, покровител на католическата вяра.

Замъкът Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara) – копие на трансилванския замък Вайдахуняд, доминира в Градския парк. Тук ще намерите смесица от архитектурни стилове – романски, готически, ренесансов и дори барок.

Унгарската държавна опера (Magyar Állami Operaház) – нео-ренесансова сграда в стария град Пеща. Сградата е проектирана от архитект Миклош Ибл и е била построена в годините 1875 –1884.

Голямата синагога на Будапеща (Dohány utcai Zsinagóga или Nagy Zsinagóga) – най-голямата синагога в Европа и след синагогата Emanu-El в Ню Йорк, втората по големина синагога в света извън Израел. Тя е построена в годините 1854–1859 в испано-мавритански стил, по проект на виенския архитект Лудвиг Фьорстер. Днес тя е музей на унгарските евреи в почест на жертвите на Холокоста.

Минерални бани – в Будапеща се намират повече от осемдесет термални извора. В града има около петдесет минерални бани с лечебни извори. Благодарение на минералните води са построени болници и хотели за лечение. Сред най-известните минерални бани в Будапеща са баните Széchény, Gellért, Király (Кралските бани), Rudas и др.

Tagy: будапеща забележителности, будапеща пътуване, екскурзия будапещаSvatební agentura , Svatba v zahraničí