Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Денвър

Самолетни билети до Денвър

Денвър

Столицата на щата Колорадо, Денвър, е известен като Mile-High City, тоест град на една миля височина. Разположен е на надморска височина 1609 метра, точно една миля. Възниква по времето на Треската за злато след откриването на златни находища в близките Скалисти планини и след нейното отминаване , така както много градове в областта, почти замира.

В момента на площ от 400 кв. м. живеят малко повече от 550 хиляди жители, сравнително малко за толкова голяма площ. Този факт определя и структурата на града – с малък център, от който тръгват улици с наредени къщи. Градът се намира в района наречен Големите равнини, обширна равнинна област, покрита с прерийна и степна растителност, простираща се от Канада, през САЩ, чак до Мексико. Нейните граници са река Мисисипи на изток и Скалистите планини на запад.

Икономика и транспорт в Денвър

Икономиката на Денвър се определя от географското му положение. Исторически отрасъл е рудодобивът, като след изчерпване на златните находища интересът се насочил към залежи от полезни изкопаеми в недалечните Салисти планини. Като най-голям град в област с радиус 800 км., Денвър се превръща във важен транспортен възел, снабдяващ широк район. Освен железопътния транспорт там се кръстосват автомагистралите I-25 (посока юг-север) и I-70 (посока изток-запад), а мястото където се пресичат се нарича „капан за мишки”, поради подобната му форма, когато се гледа отгоре.

Транспортът в града се осигурява от градски автобуси, скоростни трамваи и крайградски влакове. Голяма част от жителите обаче, се придвижват на велосипеди, към които градът е много приятелски – на практика всяка улица притежава пътека за велосипедисти, като общата им дължина достига 85 км.

Климат на Денвър

Въпреки че градът се намира в Големите равнини, неговият климат се определя преди всичко от Скалистите планини. Местният климат може да бъде определен като полу-пустинен, с четири редуващи се сезона. На практика това означава, че до 300 дни в годината преобладава ясно, слънчево време. Най-студения месец е януари, когато температурите падат под нулата, но затова пък лятото e горещо. Първият сняг за сезона обикновено пада около 19-ти октомври, а последния около 27-ми април.

Накратко от историята на Денвър

Основаването на града е в пряка връзка с откриването на златни находища и последвалата Треска за злато. Първите сведения идват от 1858 г. от Уилям Ръсел, който в близката река открива късове самородно злато. През 1861 г. в чест на губернатора на Канзас Джеймс Денвър градът получава името Денвър Сити, по-късно съкратено на Денвър. В началото на 20 век тук се открива завод за автомобили Колбърн, произвеждал копия на тогавашните автомобили Рено, който обаче скоро бил затворен.

Денвър влиза в историята на спорта като единственият град в историята, който се отказва от спечелено домакинство на Олимпийските игри. Градът е трябвало да организира Зимната олимпиада през 1976, но скоро след избирането си, поради икономически проблеми и по желание на жителите си, се налага да предаде домакинството на австрийския Инсбрук.

Какво да видим в Денвър

Денвър е зелен град, жителите му могат да изберат за почивка някой от неговите 200 парка и 29 центрове за отдих.

На нощен живот с барове и клубове можете да се насладите в квартала ЛоДо (Lower Downtown), който е образец на старата архитектура на града. По улица Ларимър Стрийт са подредени викториански дървени къщи с аркадни, припомнящи Дивия Запад. В монетния двор U.S. Mint можете да се запознаете с технологията за обработване на злато и сечене на монети. Денвърският Арт Музеум притежава колекции от индианското изкуство и произведения на изкуството от цял свят.

State Capitol Building, местният Капитолий, е изграден по вашингтонски модел. През 1908 г., в памет на Треската за злато, куполът му е бил покрит със златни плочки. Денвърският природонаучен музей (Denver Museum of Nature and Science) е след Ню Йоркския Линкълн Център, вторият по големина по рода си в света. Тук се намират експозиции, посветени на изследванията на орбитите на планети и спътници и цифров планетариум – при откриването си единствен на света.

Tagy: пътуване, полети до денвър, samoletni bileti денвър, екскурзия денвър, денвър забележителности, евтини самолетни билети до денвър, самолетни билети денвърSvatební agentura , Svatba v zahraničí