Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Истанбул

Самолетни билети до Истанбул

Място, където се срещат Изтокът и Западът – това е Истанбул, най-големият турски град с вековна история. Той е разположен на два континента, ухае на ароматни подправки и предизвиква възхищение с дворците си. Градът е свързан и същевременно разделен от пролива Босфор, който е единствената връзка на Черно море с Мраморно море. Според легендата Босфора е преплуван от първите аргонавти, търсещи Златното руно. Днес тук живеят повече от десет милиона души. Като икономически, политически и културен кръстопът със световна значимост Истанбул е привличал от незапомнени времена както авантюристи, така и хора от всички професии, народи и религии. Днес можем смело да го наречем космополитен метрополис, където един до друг, в мир и разбирателство живеят мюсюлмани, евреи и християни.

За туристите много по-интересна е европейската част, където се намират историческият център на града и най-важните забележителности на града. Азиатската част се използва главно за настаняване, но и това е един нормален град с много исторически и архитектурни забележителности, като кулата Галата, красиви джамии и живописната османската лятна вила „Yali“, построени в края на 18-ти и в 19-ти век.

Разходката с корабче по Босфора ще разнообрази посещението Ви в Истанбул. Тя в никакъв случай не служи за преминаване от европейската към азиатската част и обратно, за това се използват мостовете. Близо до първия мост през Босфора можете да се качите на редовно пътуващ кораб или на екскурзионен параход и да разгледате града от морето. Ще видите градските стени, рибарски села, ще срещнете рибари хвърлящи мрежи в морето.

Кога да посетим Истанбул Повечето туристи се отправят към Истанбул през лятото, но в града не се задържат дълго, а бързат към някоя от курортните дестинации за слънчеви бани и мързелуване. Ако искате наистина да разгледате и почувствате града, най-добре е да дойдете в края на зимата или началото на пролетта. Температурите са приятни, не срещате навсякъде многобройни туристи и така разполагате с повече време и пространство за разглеждане на славните истанбулски забележителности. Към това се прибавят и по-ниските цени на стоки и настаняване, отколкото в разгара на сезона.

Истанбул предлага широка гама от места за настаняване, от луксозни хотели до приятни малки хотелчета, с цени които може да си позволи почти всеки. Турска кухня е прочута и се отличава с доведено до съвършенство използване на подправки. Турското национално ястие е кебап, който е известен в Европа, макар и по-често под гръцкото име гирос. Цената му е разумна и можете да му се насладите в ресторант или просто на улицата, поднесен в пита хляб или в безквасна овесена питка. Би било грях да не влезете в някоя чайна и да не се насладите на знаменития турски чай.

Пазаруване в Истанбул Можете е да използвате посещението си и за пазаруване. Истанбул предлага широко разнообразие от магазини с маркови и луксозни стоки. Но истинската му атмосфера можете да усетите по многобройните пазари, където се предлага наистина всичко. Най-големият и най-известният е Големият пазар (Kapali Carsi). Всъщност това е отделен град в града, където са разположени храмове и пет хиляди търговци се опитват да продадат своите стоки. Не забравяйте, че докато в магазините цените са фиксирани, на пазарите пазаренето е част от добрите маниери.

От историята на Истанбул Историята на Истанбул започва в античните времена, когато възниква малко селище с име Византион. Истински разцвет на града настъпва в началото на 4-ти век по времето на Константин I Велики, който избира града на пролива за своя столица и го нарича на себе си – Константинопол. Градът става център на гръцката култура, а по-късно и на Православната църква, изграждат се много прочути сгради, най-известната от тях е църквата Света София, по онова време най-голямата сграда по рода си в света. По времето на византийската империя Цариград е единственият търговски и културен център. Това не се променя и след завладяването му от османците през 15 век, които го превръщат в столица на Османската империя. В първоначално православния град се разпространява ислямът и се изграждат изключително много нови джамии, тъй като по традиция всеки владетел във своя чест построявал своя джамия. В джамия била превърната и християнската църква Света София, но най-важната религиозна сграда била Синята джамия. В Истанбул се заселват търговци от поробените страни, като Гърция, Сърбия, България и Армения, които полагат основите на космополитния характер на града.

С отслабването на силата на Османската империя започват преговори за това кой да получи решаващо влияние върху Истанбул. Голям интерес проявява Русия, която иска да получи стратегическо влияние върху единствената връзка между Черно и Средиземно море. Това обаче не се случва. По време на Първата световна война Турция застава на страната на Германия и Австро-Унгария и изгубва войната. Истанбул е окупиран от великите сили победителки Англия и Франция и империята се разпада. Когато пет години по-късно Кемал Ататюрк провъзгласява република, по тактически причини столица става Анкара, а Истанбул се превръща в обикновен град, въпреки че остава най-важният в страната, чиято значимост остава безспорна.

Tagy: полети до истанбул, samoletni bileti istanbul, евтини самолетни билети до истанбул, самолетни билети истанбулSvatební agentura , Svatba v zahraničí