Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Истанбул >> Истанбул забележителности

Истанбул забележителности

Забележителности в Истанбул

Синята джамия – Единствената джамия в света с шест минарета (обикновено само едно или две). Правилното ѝ име е Джамията на Султан Ахмед, който я построил, когато бил на двадесет години. Това е най-значителната религиозна сграда в страната.

Колоната на Константин – построена през 330 година от император Константин Велики и представлява най-старата сграда в града.

Сюлейман Джамия – благодарение на местоположението си на един от хълмовете, тя е една от доминантите на града. Това е шедьовър на османската класика, образец на която е и нейният интериор, осветен от общо 138 прозорци със стъклописи. Самата джамия е част от комплекс от сгради, който включва медресе, кервансарай, арсенал, болница, имарет, минерални бани и магазини.

Топкапъ сарай – дворец, който до 1893 година е резиденция на турските султани и център на властта. Дворцовият комплекс се състои от четири главни вътрешни дворове и множество по-малки сгради. В разцвета си като резиденция на владетеля в него са живеели 4000 човека.

Долмабахче сарай – богато украсена в османски стил сграда на брега на Босфора, за която се казва, че нейното строителство е било толкова скъпо, че до голяма степен е допринесло за банкрута на държавата. Интериорът е украсен с впечатляващо количество злато и брокат. Това е голям комплекс от дворци, павилиони, джамии, фонтани и вътрешни дворове.

Света София (Hagia Sophia) – храмът на Светата (Божията) мъдрост е построен от император Юстиниан I през годините 532–537. Счита се за най-величествената сграда на византийската архитектура. След завладяването на Константинопол от турците е превърната в джамия и по-късно са достроени минарета. След 1934 година престава да служи като култова сграда и се превръща в музей

Археологическият музей – притежава колекция от антични предмети. Най-известният артефакт е статуята на Александър Велики и саркофага, датиращ от 310 г. пр. н.е.

Tagy: пътуване, екскурзия истанбул, истанбул забележителностиSvatební agentura , Svatba v zahraničí