Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до Хонг Конг

Самолетни билети до Хонг Конг

Хонг Конг

История Повратна точка на съвременната история на Хонг Конг е 1 юли 1997 г., когато изтича валидността на договора за наем на т. нар „Нови територии“, тоест на полуостров Коулун (Kowloon) и съседните области, върху които е разположен града. След 99 години Великобритания връща Хонг Конг на КНР и той се превръща в „Специален административен район на Китай”.

Историята на този договор е наистина много интересна. Всичко започва през 1699, когато Британската източноиндийска компания развивала оживена търговия между Великобритания и Китай. В Европа се внасяли коприна, порцелан, чай, и тъй като китайците не проявявали голям интерес към европейските стоки, плащало се със сребро. Британците обаче започнали да внасят от Индия опиум в големи количества. Последствията не закъснели, в началото на деветнадесети век зависими от наркотика са били около два милиона души. Мерките за противодействие на Китай – арести на трафиканти и изземване на опиум – водят до първата опиумна война, която приключва с поражение на азиатските сили и значително укрепване на влиянието на Великобритания в района. През 1860 г. след втората опиумна война на Великобритания е отстъпен полуостров Коулун, а през 1898 г. даден под наем за 99 години заедно със съседните територии под името New Kowloon.

В договора за наем са договорени условията на връщане, от които може би най-важното е, че Китай поема задължението в Хонг Конг да се прилага принципът „една държава две системи“, което всъщност означава запазване на съществуващата капиталистическа система през следващите 50 години.

Градът, паметници, забележителности

На път за Хонг Конг се пригответе, че това със сигурност не е „обикновена” световна столица. Китайската традиция тук не е загубила влияние и високотехноло­гичната агломерация е изградена в съответствие с принципите на Фън Шуй, т.е. в хармония със стихиите на водата и огъня, носеща красота, здраве и богатство. Древната мъдрост се оглежда и в хипермодерните небостъргачи, като например сградата на Хонгконгско-шанхайската банка, изградена по съветите на специялиста по Фън Шуй – Ко Пак Линг. Умението на майсторите на ландшафта се вижда естествено и в градините на Императорския дворец в Ху Шан.

Една от най-големите атракции на Хонг Конг е Паркът-аквариум (Ocean Park) в южния край на остров Хонг Конг. В огромния, грижливо поддържан парк, живеят много видове животни, не само сухоземни. Най-голямо внимание от посетителите привличат двете панди, които са намерили тук своя дом. Морските животни могат да се видят в гигантски аквариуми, включително Делфинариума. Разбира се, има и разнообразни семейни атракции.

Отдалече погледнат, градът изглежда построен само от небостъргачи. Не всички сгради обаче са такива и наистина си струва да видите поне някои от другите, например в квартала Central District, който е център на правителствени институции, търговия и банковото дело. Редом със стъклените небостъргачи се намират къщи в елегантен колониален стил. Близката улица Hollywood Road е изпълнена с антикварни магазини и базари, в околните улици се намират много бутици.

Жаждата си за пазаруване можете да утолите в квартала Admirality, състоящ се от търговски центрове и хотели, тук се издига и най-известната двойка небостъргачи, наподобяващи мечето панда – The Lippo Centre.

Далечният Изток е характерен с пазарите си и затова когато сте в Хонг Конг, не трябва да пропуснете да ги посетите. Най-известният пазар на нефрит може да се намери в квартала Коулун, където ще трябва да се пазарите и за цените в ресторантите. Можете да усетите историята в храма Wong Tai Sin и да познаете традиционния селски живот в рибарското селище Lei Yeu Mun. Не на последно място можете да разгледате цялата околност от високия 554 метра Victoria Peak, от където се открива изглед към залива и околните острови.

Климат и плажове Хонг Конг е разположен в субтропичния климатичен пояс и климатът му е повлиян най-вече от разположението му на брега на морето, което особено през летните месеци определя много горещото и влажно време, не особено приятно за европееца. Влажността се повишава и от честите превалявания и бури, носени от южните мусони.

Най-доброто време за посещение е в периода от октомври до декември, когато мусоните носят сух въздух от вътрешността на континента, а небето е ясно и слънчево. От края на януари до февруари времето също е приятно, но тогава се празнува китайската Нова година и пътуването е почти невъзможно.

Цялата градска зона е силно замърсена от отработени автомобилни газове, но ситуацията не е толкова лоша, както например в Пекин. Морето също е много замърсено, така че има много малко места, където можете да се потопите в него, въпреки че температурата на водата през цялата година не пада под 25°C.

Едно от местата, където можете да отидете на плаж се намира в жилищния район Repulse Bay в южната част на остров Хонг Конг. Прекрасни плажове се намират на остров Lamma, където не се движат дори автомобили.

Практическа информация Днес Хонг Конг е един от най-важните търговски и банкови центрове с изключително либерална икономика. Това е и един от най-гъсто населените райони в света – на площ от 1 103 км2 живеят почти 7 милиона обитатели. 95% от населението е китайското, официалният език е китайски мандарин, като често се говори английски, повечето хора обаче говорят кантонски. Повечето от надписите и табелите са написани на два или три езика, един от които винаги е английски.

Tagy: пътуване, хонг конг забележителности, екскурзия хонг конг, samoletni bileti хонг конг, полети до хонг конг, самолетни билети хонг конг, евтини самолетни билети до хонг конгSvatební agentura , Svatba v zahraničí