Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Бретан

Бретан

Бретан е най-големият полуостров на Франция, която е и най-западният край на страната. Предимно равнинният регион е заобиколен от мистика и загадъчност, но природата му прилича на нашата. А относно загадъчността – една от най-фантастичните истории за човешката доблест, чест и любов, безспорно е историята на Ескалибур. За нас това е английски мит, но бретанците твърдят, че той произхожда от гората Броселианд, а Езерната Дама все още живее в тукашното езеро. От друга страна, това не изглежда толкова странно, като имаме впредвид забележителната история на региона, където населението е от келтски произход, а след 1066 г. за около половин столетие Бретан е принадлежал на Англия. Френска територия е от началото на XVI век.

Бретанците са горди до днес да използват езика си, в градовете често се срещат двуезични надписи – на френски и бретански. Те често говорят помежду си на традиционния си език.

Но това, което впечатлява е пресеченото крайбрежие на региона със стръмни склонове и високи скали. Дължината му, включително островите, достига до 3500 км. Най-добре ще опознаете Бретан на велосипед, ще видите древните менхири и други мегалитни паметници, които тук се срещат най-често на европейския континент. В най-западната част на Бретан – Нос Фрехел, се намира фар, чиято светлина предупреждава кораби на далечина до 110 км.

Столицата на Бретан е гордият древен град Рен. Той е разположен на хълм при сливането на реките Ил и Вилен и неговата история датира от келтски времена. Старият град, това са многобройните дървени къщи със цветни рамки, а неговото сърце е сградата на Бретанския парламент от XVII век.

Около час път с влак от Рен се намира историческото пристанище Сен Мало с очарователния си стар град, пълен с кафенета и типични сладкарници, в които се предлагат месните палачинки. По-голямата част от стария град е разрушен от бомбардировките по време на Втората световна война, но бретанците успяват частично да го реставрират и да му придадат уникален характер. Зад града се простират най-красивите плажове на полуострова.

Любителите на автентични малки градове трябва да посетят Динан, с неговите три километрови средновековни стени, който се намира на хълма над река Ранс. В продължение на векове той очарова с криволичещи калдъръмени улички, типични къщи, кафенета, художествени галерии и занаятчийски работилници. В средновековния град не липсва и замък, първоначално крепост, с розови градини. До самата река се намира модерният град Динан.

Голям брой неолитни паметници наречени менхири са разположени близост до село Карнак, където се намират над десет хиляди от тези огромни камъни. В информационния център на Карнак ще научите много от историята на мистериозните камъни, както и теории за техния произход.

Полуостров Киберон (Quiberon), където ще намерите град със същото име, привлича не толкова с история, колкото красотата на природата си. Обърнатото към континентална Франция крайбрежие е обградено от красиви слънчеви плажове, докато в противоположната част на полуострова в негостоприемни, но очарователни скали безмилостно се разбиват свирепите вълни на Атлантическия океан (идеални за сърфистите). Отдалечен на 45 минути път с ферибот е малкият остров Бел Ил, в превод „красив остров”. Може би топва име няма да ви се стори подходящо за бивше убежище на пирати, но само до момента, в който се докоснете до красотата на назъбените му скали и недокосната природа. И щом вече сте там, посетете монументалната крепост Ваубан, която е построена през 1549 г. за да защитава монасите от пирати. В момента зад неговите масивни стени обгърнали потайни кътчета и криволичещи улици се намира музей на историята на Красивия остров.

Tagy: бретанSvatební agentura , Svatba v zahraničí