Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Версайски дворец (Château de Versailles)

Версайски дворец (Château de Versailles)

Версайският дворец още по време на създаването си се превръща в символ на абсолютната кралска власт. Идеята за преместване на кралската резиденция от Лувъра извън Париж принадлежи на двадесет и три годишния Луи XIV. Той превръща ловна хижа на баща си намираща се в средата на блатиста земя в най-големия дворец на света. Дворецът заедно с неговите градини бил завършен след петдесет години строителство, за голямо задоволство на Краля Слънце. Надзорът над архитектурното проектиране и изпълнение е възложен на най-големите архитекти по онова време – Луи Льо Во, Робер Де Кото и Жул Хардин-Мансард, интериорен архитект Льо Брюн и ландшафтен архитект Льо Нотър. Тридесет хиляди души са участвали в строежа, като били използвани и войници.

Дворецът е дълъг 680 метра, най-дългото му помещение е Огледалната зала с дължина 73 и широчина 10 метра. Тя е украсена със 17 големи огледала, стенописи на Льо Брюн, копринени гоблени от работилниците на Лион, огромни кристални полилеи и други свидетелства на изкуството и занаятчийското майсторство от онова време. Бароковите градини с 250 000 дървета са разположени върху 800 хектара.

Дворецът служи за резиденция на френския кралски двор от 1682 г. до избухването на Френската революция (1789 г.). През първата половина на ХIХ век последния френски крал Луи-Филип създава във Версай Музей на френската победа.

Tagy: версайски дворец, château de versaillesSvatební agentura , Svatba v zahraničí