Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> География на Франция

География на Франция

Континентална Франция се намира в Западна Европа, с излаз на две морета, Средиземно море на юг и на запад и Атлантическия океан на север. На североизток граничи с Белгия (дължина на границата 620 км) и Люксембург (73 км), на изток с Германия (450 км) и Швейцария (572 км) на югоизток с Италия (515 км) на юг с Испания (649 км) , Андора (56,6 км) и Монако (4.5 км).

По-голямата част от територията на Франция представлява хълмове и планини, само на север и на запад релефът е равнинен или леко нагънат. На изток се извисяват Френските Алпи с връх Мон Блан, който е висок 4 810 метра и е най-високата точка на Западна Европа. На югозапад Пиринеите отделят Франция от Испания, други планини са Централният масив, Юра, Вогези и Ардени.

От реките на Франция най-важни са Лоара, която е и най-дългата река, Рона извираща в Швейцария, Гарона идваща от Испания и разбира се Сена, която преминава през Париж. Реките във вътрешността на страната често са свързани с изкуствени канали, които образуват важни транспортни артерии.

Франция до днес упражнява контрол над значителни отвъдморски територии, разделени на няколко административни области: отвъдморските региони, отвъдморски общности, отвъдморските държави, отвъдморските територии и др.

Франция има пет отвъдморски територии – Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, Майот и Реюнион, които имат статут на департаменти.

Четирите отвъдморски общности са Сен Пиер и Микелон, Уолис и Футуна, Сен Бартелеми и Сен Мартен.

Нова Каледония има уникален статут, но на практика е почти същият като на отвъдморска територия

Единствената отвъдморска държава на Франция е Френска Полинезия.

Отвъдморска територия са и френските южни и антарктически територии (състои се от пет окръга: Разпръснати острови, Архипелаг Крозе, Архипелаг Кергелен, островите Сен Пол и Амстердам и Земя Адели)

На Франция принадлежи и остров Клипертон, малък необитаем остров с площ от около 8 кв. км в Тихия океан край бреговете на Мексико, който се управлява административно от Върховния комисар на Френска Полинезия.

Tagy: география на францияSvatební agentura , Svatba v zahraničí