Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Замъци на Лоара

Замъци на Лоара

Най-дългата река във Франция Лоара винаги е привличала кралят и аристокрацията. По нейното течение са разположени няколко десетки замъци и дворци.

Най-големият от тях е Шамбор (Chambord) на около 14 километра от Блоа. Огромният дворец с 440 стаи, е започнал да се строи през 1526 г. от Луи XII Орлеански, но е завършен от неговия наследник Франсоа I.

Привличаща погледа е сградата на замъка Шенонсо (Chenonceau), надвесен над притока на Лоара, река Шер. Замъкът е известен като „замък на четирите дами“, тъй като четири дами са повлияли на окончателната му форма. Първа е съпругата на първия собственик Катерина Брисонет, която управлявала строителството и го насочила към новия по онова време ренесансов стил. След нея е любовницата на Анри II Диан дьо Поатие, която построила характерния пет дъгов мост и голям парк с фонтан. Следваща е Катерина Медичи, която след смъртта на мъжа си изгонила своята съперничка и прибавила към замъка нови градини, стопански сгради и ренесансова двуетажна галерия на моста, където се провеждали празненства. Последна от дамите била Луиз дьо Лорен (Louise de Lorraine), съпруга на крал Анри III., която след неговото убийството се оттегля в мъката си и до края на живота го оплаква. Тя нарежда да боядисат замъка в черно и бяло.

Първоначално замъкът Азе ле Ридо (Azay le Rideau), на 30 км югозападно от Тур е бил крепост, което на пръв поглед не личи от елегантните му форми, бели стени и сиви покриви.

Споменахме само някои от многото замъци, шедьоври на архитектурата в приказни долини, на които не пропускайте да се насладите, когато дойдете във Франция.

Tagy: замъци на лоараSvatební agentura , Svatba v zahraničí