Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> История на Франция

История на Франция

Първите сведения за населението на Франция произхождат от времето 1,8 милиона години пр. н. е. През VI век преди Христа тук се настанява келтското племе гали на територия, която на практика съвпада с територията на днешна Франция. През I век римляните завладяват Галия и на практика двете империи се сливат. В района също така се разпространява християнството. По време на Преселението на народите на територията на днешна Франция се настаняват германски племена, от които доминират франките, дали името на страната. В края на V век започва постепенно разширяване на Франкската империя, която заедно с Византийската империя се превръща в най-силната средновековна империя. По времето на своя разцвет, постигнат под управлението на Карл Велики, тя разширява своята територия, която се простирала от границата с Испания до средата на Апенинския полуостров, а на изток ѝ принадлежала територията на днешна Германия до морското крайбрежие на север.

През 843 г. Франкската империя се разпада и в западната ѝ половина възниква френско кралство, което е управлявано в началото от Каролингската династия. Преди края на първото хилядолетие на престола се възкачва Капетинската династия, която остава на власт чак до Френската революция. Силата на френските крале и оттам на цяла Франция нараства и по времето на Филип IV Хубави, който е бил отговорен за Авиньонското пленничество на папите, тя се превръща в европейска свръхсила. Франция поразява в Стогодишната война своя голям съперник от ранното Средновековие – Англия (англо-френско съперничество продължава векове и може да се открие и днес), по-късно съперничи предимно с Хабсбургите, които са управлявали най-големите френски съседи – Испания и Свещената Римска империя. Кралската сила достига зенита си по време на царуването на Луи XIV (1638–1715), но неговият разточителен начин на живот и строителството на луксозния дворец Версай водят до изчерпване на царската хазна и големи икономически проблеми, които в крайна сметка предизвикват Френската революция от 1789 г.

Бунтът на френския народ, разпоредбите на революционния комитет, последвалият терор, който взема за жертви крал Луи XVI и съпругата му Мария Антоанета, водят до създаването на гражданското общество и провъзгласяване на Републиката. Френската революция продължава до 1799 г., когато Наполеон Бонапарт завладява републиката и я превръща в империя, но запазва основните идеи на гражданското общество. След падането на Наполеон в продължение на кратко време се сменят няколко правителства, дори за кратко се възстановява монархията под управление на Луи-Филип Орлеански, който е последният френски крал. Размирици и нестабилност отслабвали позицията на Франция в Европа.

През ХХ век, въпреки че Франция е била на печелившата страна след двете световни войни, тя започва да губи статута си на свръхсила. След Втората световна война е провъзгласена Четвъртата република, а през 1958 г. генерал Шарл де Гол обявява Петата република, която съществува до днес. Въпреки че Франция притежава една от най-силните икономики в Европа, тя никога няма да възвърне позицията си на световен лидер и сега е ориентирана политически главно към Европа, където е един от основателите на Европейската икономическа общност, а по-късно на Европейския съюз през 1992 г.

Население на Франция Произходът на французите не е така ясен, както при други народи. От началото тук се смесвали четири етноса – гали, франки, келти и алемани, чиито потомци съставляват днешното население. Други големи миграционни вълни е имало през XIX век идващи от Белгия, Италия, Испания, Португалия, Полша, Армения, Източна Европа, Африка и арабските страни, но и от Китай. Космополитното за времето си френско общество ги приема и започва следващо смесване на народности. По приблизителни оценки днес 40% от френския народ има предци дошли с някои от тези миграционни вълни, което го прави един от най-разнородните народи в света, наред с Канада или САЩ.

Официалният език е френският с неговите диалекти, освен това често се говори немски и арабски.

Що се отнася до религията, Франция е традиционно католическа страна. Свободата на религията тук е дадена от Конституцията, който гарантира, че държавните институции не могат да се намесват в религиозните въпроси и обратно, църквата няма право да се ангажира политически.

В резултат на обезлюдяването на селските райони през втората половина на ХХ век католическата църква отстъпва от позициите си. Според проучване от 2003 г. 41% от французите считат съществуването на Бог за изключено, 33% се приемат по-скоро за атеисти, а 51% определят себе си като християни. Втората по разпространение религия е ислямът, последван от протестантство и юдаизъм.

Tagy: история на францияSvatební agentura , Svatba v zahraničí