Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Климат на Франция

Климат на Франция

Франция, с площ от почти 650 хил. кв. км, e разположена между Атлантическия океан на север, Средиземно море на юг, Алпите на запад и Пиренеите на изток. Тя е с разнообразни климатични условия, които могат да бъдат разделени на четири климатични зони.

На северозападното крайбрежие доминира океански климат, който се характеризира със сравнително прохладно лято заедно с много мека зима. Може да се каже, че през годината има малки разлики в температурата. Също така там е много влажно и вали често през цялата година.

На юг средиземноморският климат е доста по-различен – много сухите и горещи лета се редуват с меки зими, когато температурата не пада под десет градуса. Повечето дни в годината тук преобладава слънчево време, най-често вали в периода от октомври до април.

В Централна и Източна Франция климатът е континентален, времето е доста подобно на нашето – горещи лета се редуват с много студени зими.

И накрая планинските райони на Алпите и Пиренеите с надморска височина над 600 метра имат планински климат, характеризиращ се с голямо количество валежи, снежната покривка тук се задържа до шест месеца в годината. Този климат, заедно с фантастичните високопланински курорти и ски писти, превръща Френските Алпи в любима дестинация за любителите на зимните спортове.

Париж и Парижкия басейн имат частично океански климат, южно от Париж можем да говорим за континентален климат. Пролетта на Париж е прекрасна, макар че настъпва късно – през април, и си струва да ѝ се насладите. Лятото тук е приятно и топло, но не прекалено горещо, есента е много мека, изпълнена с фантастичните цветове на листата на дърветата. И зимата в столицата Франция има мек характер, температурите рядко падат под нулата и снегът тук е рядкост, но гледката на покрития със сняг Париж грабва сърцето.

Tagy: климат на франция, времето, франция времеSvatební agentura , Svatba v zahraničí