Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Корсика

Корсика

Малко места в света имат толкова разнообразна природа на сравнително малка площ, както Корсика. Планинските райони, идеални за туризъм и алпинизъм, с труден, но разнообразен терен със средиземноморска растителност и чисти езера от ледников произход, удовлетворяват и най-взискателните почитатели на природата и пешия туризъм, а високите и стръмни скали са рай за алпинистите. Корсика също така отговаря на желанията и на ленивите посетители, които търсят красиви плажове и чисто море. Благодарение на своята богата и често бурна история, в Корсика има и забележителни паметници, които привличат любопитните почитатели на историята.

Релеф Остров Корсика, родното място на Наполеон Бонапарт, е разположен на около 180 км от Френската Ривиера и на 80 км от италианското крайбрежие. Планински остров с форма на юмрук с вдигнат палец е четвъртият по големина в Средиземно море. Голяма част от острова заемат скалисти върхове със стръмни склонове, които се редуват с дълбоки долини. Средната му надморска височина е 576, и затова е наричан планина в морето. Някои теории дори твърдят, че той е продължение на испанската Сиера Невада. Самият остров е дълъг 183 км дълъг и широк 83 км. Най-високият връх на острова е Монте Чинто, висок 2710 м.

Климат Също както релефа на острова, разнообразен е и неговият климат. В планинските райони е възможно да видите снежна покривка и през юни, докато на брега на морето климатът е средиземноморски. Лятото тук е много горещо и сухо, но с увеличаване на надморската височина средната годишна температура се понижава. Над 600 метра надморско равнище в зимните месеци времето е много сурово, а районите над 1200 метра надморско равнище имат високопланински климат с всички негови особености. Що се отнася до валежите, през летните месеци практически не вали дъжд, но това се компенсира от времето, което преобладава от ноември до април.

Население В Корсика живеят постоянно около 260 000 жители, но почти половината от тях са в градовете Бастия и Аячо. Голямата част от населението живее по крайбрежието и трябва да се признае, че суровият високопланински климат принуждава все повече и повече млади хора да се преместват там. По крайбрежието са разположени много рибарски селца, риболовът е основен поминък на населението. Тук се говори френски език, но също така и италиански или корсикански, местен традиционен език произлизащ от италианския, която дълги години в миналото е бил забранен.

Административна столица е град Аячо на западния бряг на острова, тук се намира къщата на Наполеон и седалищата на административните органи на страната. С него си съперничи за влияние и слава през вековете друг важен град на острова – Бастия, разположен на североизточния бряг. Слънцето свети над Бастия средно 340 дни в годината, което го прави популярен туристически център. Бастия е и главно пристанище на острова.

Tagy: корсикаSvatební agentura , Svatba v zahraničí