Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Кухня на Франция

Кухня на Франция

Френската кухня е може би най-знаменитата в света. Народът на галския петел прави кухнята част от своята култура и я превръща в изкуство. Характеризира се с разнообразие, богатство на плодове и зеленчуци, употреба на пресни продукти и не на последно място се отличава с изключителни сирена и вина.

Французите започват деня със закуска, продължават с обяд, следобед закусват, но основното ястие е вечерята, която се сервира около осем часа вечерта. Типични храни на френската маса при почти всяко хранене са сирене и бял хляб, като сирената обикновено се поднасят накрая. Най-често се поднасят франзели бял хляб, вместо познатия ни типов хляб. Белият хляб е хрупкав и мек и по време на хранене се чупи с ръцете.

Френска кухня е разнообразна, различна в отделните региони.

Елзаска кухня Регион на границата с Германия, който предлага най-доброто от двете национални кухни. Местните жители са най-големите любители на бира във Франция, тук се произвеждат бирите Kronenbourg и Fischer, но не се отказват и от виното. Прословуто е местното рейнско бяло вино. Известно ястие е соленият пай киш (quiche). Местен специалитет е киселото зеле с наденица, колбас, или свинско месо.

Бретанска кухня Регионът Бретан е прословут с красивото си, макар и сурово крайбрежие и палачинките crêpes. Те се приготвят солени или сладки и се пълнят с всичко възможно – сирене, студено месо, риба, зеленчуци, или шоколад, евентуално сладолед.

Специалитет на крайбрежния регион естествено са рибите, като например сардини, риба тон, камбала, но също така и различни морски „чудовища“, омари и миди.

Нормандска кухня Нормандия е регион съседен на Бретан, но много по-богат, що се отнася до селското стопанство. Пасищата предоставят богата храна на стадата от едър рогат добитък, който е в основата на кухнята на Нормандия, под формата както на месо, така и на млечни продукти. Добре се отглеждат и свине, от които се прави изключително вкусна кървавица и наденица. Нормандия е също основен дистрибутор на ябълки, обработвани по най-различни начини. Французите, като истински хедонисти са намерили начин да превърнат ябълките във вкусно ябълково вино или в по-силен калвадос. Типичен специалитет на питателната нормандска кухня е гъстата зеленчукова супа, направена от няколко вида риба, зеленчуци, миди и скариди, приготвени на бяло вино и сметана.

Бургундия Плодородният регион Бургундия е типичен с лозята и пасищата си пълни със стада едър рогат добитък. Той се счита с право за люлка на френската кухня, защото там се приготвя прочутото ястие bourguignonne (говеждо месо в червеното вино) или coq au vin (петел във вино). Други типични ястия на Бургундската кухня са еленово месо, гъби, трюфели, сладководни риби и сметана. От тук произхождат дижонската горчица и касисът.

Кухня на Бискайския залив Югозападен регион на Франция близо до границата с Испания, с кухня, която ще ви достави удоволствие използвайки риби и морски дарове. Това е родината на известното вино Бордо, което широко се използва за готвене. Известна спиртна напитка подобна на коняк е местния арманяк. Местната кухня съчетава френски и испански елементи, така че често в ресторантите се среща паеля. Любимо е месото от гъски и патици, яребици, гургулици, но и от дроздове или овесарки.

Провансалска кухня Провансалската кухня е до голяма степен подобна на типично средиземноморската – италианска или гръцка кухня. Тя използва много маслиново олио, зеленчуци и морски дарове. Прованс е характерен с аромата на отглежданите там билки, силно повлияли и на местната кухня. Мащерка, естрагон, босилек, салвия, копър и дафинов лист се използват във всички деликатеси приготвени най-често от агнешко или заешко месо. Провансалски специалитет е рибена чорба Буябес (Bouillabaisse) приготвена от няколко вида риба, подправена с шафран и други подправки.

Южното слънце дава сила на доматите, артишока или патладжана, които са в основата на много зеленчукови ястия. По-чувствителни натури не биха могли да се насладят на известните пастети, измъчвани от мисълта, че една хапка е струвала живота на много дроздове и чучулиги.

Tagy: кухня на францияSvatební agentura , Svatba v zahraničí