Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Лазурен бряг или Френска Ривиера

Лазурен бряг или Френска Ривиера

Крайбрежната част на Прованс е известна под името Френска Ривиера или по-романтичното Лазурен бряг. Световноизвестният регион се простира на брега на Средиземно море, започва от град Ментон, близо до италианската граница и стига до град Каси.

Почивката в този романтичен кът на Франция изисква активност, затова ако вашият идеален начин за почивка е да лежите на плажа по цял ден и да станете само за да стигнете до хотела, вие и вашият портфейл ще бъдете по-доволни да останете в луксозен хотел някъде в Гърция или Тунис. Лазурния бряг има красиви плажове и ясно синьо море, но от друга страна това не е нещо изключително. Изключителното е неповторимата атмосферата на местния пейзаж, култура, гастрономия, история, а може би и това, че тук посетителите французи са повече от чужденците. Най-добре е да пътувате до Френската Ривиера с автомобил, ще се насладите на спокойните областни пътищата, които предлагат красива природна гледка, но също така ще спестите пътните такси. Можете да се настаните в апартамент, или ако искате да икономисате в къмпинг, като подходящи и предпочитани са караваните.

Времето тук също е приятно, мек средиземноморски климат с летни температури около двадесет и осем градуса, но понякога може да бъде и по-горещо. За почивка са приятни дори месеците юни и септември, ако не държите да се къпете в морето, разбира се.

Ментон (Menton) Най-горещо място в цялата област е град Ментон защитен от съседните планини. Търсени от туристите са чакълестите плажове на залива Байе дю Солей, по протежение на крайбрежната алея. Център на Стария град е площадът, който е обграден от къщи построени в италиански стил.

Ница (Nice) Добре известният курорт Ница може да бъде посочен като икономически и културен център на региона. Той се простира в Залива на ангелите, заобиколен от приморските Алпи. Основан е още 400 г. пр.н.е. от гърците и историята му преминава през вековете. В криволичещите улички на стария град Стара Ница ще намерите много барокови църкви. Историческото пристанище е обградено от къщи от XVIII век в червено и жълто. В предградието Симиез (Cimiez), сега луксозен квартал, ще намерите останки от римски бани и амфитеатър.

Монако (Monako) Монако и Княжество Монако е град-държава с форма на държавно управление наследствена конституционна монархия. Тук е на власт семейство Грималди, принц Албер II е сегашният суверен на княжеството. С площ от 2 кв. км то е втората най-малка държава в света, а с население от 32 и половина хиляди души втора по гъстота на населението.

Самото географското местоположение на Монако е забележително – от скалистия бряг терасовидният терен се издига много стръмно към планините. Първата линия на върхове, достигащи височина около 1100–1300 м над морското равнище, е само на няколко стотин метра от морето. Също толкова стръмен е и брега на морето, което позволява и на големите кораби да пристават в пристанището на Монако.

Старият град на Монако се нарича Монако-Вил (Monaco-Ville), издигнат на висока скала и защитен от крепостни стени, където се намира Дворецът на принца, Катедралата „Св. Никола“ и Океанографски­я музей.

Един от четирите квартала на Монако и със сигурност най-известният е Монте Карло, луксозен център на хазарта и спа център. Когато в средата на XIX век княжество загубва 95% от територията си преживява сериозни икономически трудности, Шарл III от Монако решава да създаде крайморски курорт и казина. През 1866 г. било отворено първото казино и принцът нарекъл хазартния квартал в своя чест – Монте Карло. Приходите били толкова високи, че позволили гражданите на княжеството скоро да бъдат освободени от данъци.

Кан (Cannes) В южна Франция се намира Кан, градът на киното, в който от 1946 г. се провежда един от най-престижните филмови фестивали в света. Фестивалната палата, към която всяка година се тръгват по червения килим най-ярките звезди на големия екран, се издига в края на луксозния крайбрежен булевард.

Самият град от доста малко рибарско селище за сто и петдесет години се е превърнал в луксозен спа център. Целогодишно там живеят 70 000 жители, но през лятото е наводнен от десетки хиляди туристи от цял свят. Историческият център на града е малък, но очарователен, обграден е от модерни сгради, паркове, хотели и маркови магазини, местните пясъчни плажове са чисти и отлично поддържани.

Сен Тропе (Saint-Tropez)

Благодарение на серията от полицейски комедии с Луи дьо Фюнес този град на Южна Франция е доста добре известен. Градче е по-точната дума от град, тъй като Сен Тропе има само около пет хиляди постоянни жители. В съвременната епоха популярността си сред знаменити личности на първоначалното рибарско селище дължи на художника неоимпресионист Пол Синяк, който през 1892 г. се премества тук, като и привлича и други хора на изкуството. През 1956 г. Роже Вадим тук заснема скандалния си филм И Бог създаде жената с участието на Бриджит Бардо. Това дава началото на кино бум в Сен Тропе и създава популярност на града сред високото общество и знаменитостите.

Tagy: лазурен бряг, côte d'azur), френска ривиераSvatební agentura , Svatba v zahraničí