Samoletni bileti

Самолетни билети >> Самолетни билети до франция >> Прованс

Прованс

Прованс, със своите характерни лилави лавандулови полета, има репутацията на един от най-красивите райони Франция. Областта между Средиземно море на юг, италианската граница на изток, Алпите на север и река Рона на запад е вдъхновила много художници, сред които Сезан, Матис, Ван Гог и много други.

Ако името Прованс ви прилича на думата „провинция”, това не е случайно – тази област е първата римска северна провинция извън Италия и името, което римляните ѝ дали е оцеляло до наши дни.

Природните красоти на Прованс са много – живописен пейзаж, осеян с лавандулови полета, нагънати хълмове и скали издигащи се в посока на Алпите на север и на запад, плажове по крайбрежието заобиколени от много островчета на юг. Прованс също така е регион с богата история оставила много следи под формата на древни градове, архитектурни паметници и забележителности.

През XIV век той се превръща в сцена на драма, която влиза в историята – така нареченото Авиньонско пленничество на папите. Може би си спомняте от уроците по история, че френския крал Филип Справедливи пленява папата и на негово място поставя друг папа, когото е могъл да контролира. През 1309 г. папският двор е трябвало да се премести в Авиньон. Пленничеството приключило годината през 1378 г., но впоследствие се е стигнало до т. нар. папска схизма, когато папството е било разпокъсано между двама, а понякога и между трима папи. Целия спор бил решен от римския император Сигизмунд.

Град Авиньон на река Рона е вписан в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО и определено си заслужава да се види. Негов символ е Авиньонският мост (Pont Saint-Bénezet), на който от първоначалните двадесет и два свода са оцелели четири, които свършват в средата на река Рона. Освен това, разбира се, тук е паметникът на описаната по-горе история – обграденият със стени Папски дворец от 14 век.

Спомен за граф Монте Кристо или за Едмон Дантес – най-известният литературен затворник, е пристанищният град Марсилия, столицата на Прованс и вторият по големина град във Франция след Париж. В космополитният град с почти 1,4 милиона души население живеят представители на почти всички народности на света, водени от съдбата на кораби в продължение на вековете. В близост на града се намират островите Иф и Фриул, от където е избягал затворникът от романа на Дюма.

В Марсилия също така се ражда героичната песен Марсилеза, която пеят доброволците напредващи към Париж по време на Френската революция, и която народът на галския петел избира за свой национален химн.

Сред най-интересните забележителности на Прованс вписани в списъка на ЮНЕСКО е мостът виадукт Понт дьо Гард от времето на древния Рим, висок 49 метра и дълъг 275 метра. Друга забележителност е римският амфитеатър в Оранж от I век, който се смята за най-добре запазеният амфитеатър в света. Историческият град Оранж заслужава внимание благодарение на целия си стар град. Град Арл е основан от галите, Юлий Цезар издига статута му в римска военна колония, а по-късно градът се превръща в столица на Галия. От онова време в Арл се е запазила прекрасна римска арена.

Природно чудо, което не бива да пропускате при посещението си в Прованс, е природният резерват Камарг, най-голямата европейска делта, убежище на 400 вида животни, включително фламинго, бикове и камаргски коне.

Друг природна забележителност на Прованс е планината Либерон, който от 1977 г. насам е защитена територия. Този район е характерен със скалисти варовикови върхове, зелени гори, лавандулови полета, замъци и високо разположени селца.

В списъка на ЮНЕСКО е записан и връх Монт Венту, 1912 метра висок връх в югоизточната част на Провансалските Алпи. Едно от геоложките чудеса на света е Гранд Каньон дю Вердон, един от най-дълбоките каньони в Европа, намиращ се по протежението на река Вердон на границата между провансалските и приморските Алпи. На места достига 700 м дълбочина, дълъг е 21 км и в най-тесните места вертикалните му скални стени са разположени само на 6 метра една от друга.

Tagy: провансSvatební agentura , Svatba v zahraničí